Alles voor knaagdieren
Knaagdieren houden als gezelschapsdier – Als de keuze gemaakt hebt welk knaagdier bij jou past, je huishouding en je verwachtingen dan kunnen de voorbereidingen beginnen. Wanneer er een nieuw huisdier komt zijn er een aantal dingen die heel erg belangrijk zijn. Zoals de huisvesting, indeling kooi, voeding, verzorgen.
Huisvesting
Je kunt wel nagaan dat je daar behoorlijk veel keuze in hebt. Daarom is het wel belangrijk om te weten wat voor ruimte je hebt voor je knaagdier. Ze zijn ook van verschillende materialen, afmetingen en uitrustingen. Het is heel erg belangrijk dat de huisvesting aan de grootte van je huisdier is aangepast maar ook naar de behoefte en dat het voldoening geeft. Doordat de knaagdieren echt overal aan knagen is het wel heel erg belangrijk dat je materiaal kiest sterk en onschadelijk is.
De wereld van knaagdieren zit vol met producten. Van kooien tot beddengoed, er zijn zoveel opties voor uw knaagdier als huisdier. Sommige mensen denken misschien dat het geen speciale verzorgingsproducten nodig heeft omdat hun knaagdier bedekt is met bont, maar dit kan niet minder waar zijn! Dierenhaar kan heel gemakkelijk verstrikt raken als het niet goed wordt verzorgd – wolmijten worden aangetrokken.
Er zijn veel dingen die je moet kopen voor je knaagdiervriendje.
Een kooi – Dit is het huis van je knaagdiervriend. Ze moeten zich vrij kunnen bewegen en in een comfortabele omgeving kunnen slapen. Houd er rekening mee dat kooien er in alle soorten en maten zijn, dus je moet kiezen wat het beste past bij de behoeften van je knaagdiervriend. Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is voor uw huisdier om te bewegen en dat er voldoende ruimte is voor speelgoed en eten.
Verzorgingsproducten – Een manier om voor je knaagdiertje te zorgen, is door ze af en toe speelgoed te geven om mee te spelen, vers water, vers voer, vers hooi, strooisel, nestmateriaal en lekkernijen! Je kunt erachter komen wat ze lekker vinden door verschillende dingen uit te proberen of door op te zoeken wat andere baasjes hun huisdieren geven!
Huisvesting benodigdheden voor knaagdieren
Hierbij kan je denken aan waterfles, drinkbak, eetbakje, schuil en slaaphuisje, bodembedekking voor de juiste hygiëne. De huisvesting van je huisdier moet toch wel eens in de zoveel tijd schoon gemaakt worden. Een slaaphuisje waar ze hun rust kunnen vinden is altijd fijn. Dit kan even goed een hangmatje of mandje of kussen zijn. Doordat de knaagdieren echt overal aan knagen is het wel heel erg belangrijk dat je materiaal kiest sterk en onschadelijk is.
Voeding en verzorging
Ieder knaagdier heeft zijn eigen soort voeding. Zo zijn er gemengde mixen van granen en fruit en groente. Jouw huisdier moet een voedzame en evenwichtige voeding hebben. Denk dan ook aan heerlijke snacks en hooi voor knaagdieren. Maar natuurlijk moet je ook aan de verzorging denken. Je hebt altijd wel geneesmiddelen nodig, producten voor de vachtverzorging. Op die manier help jij je huisdier schoon en gezond te houden. Zo zijn er ook snacks niet alleen om ze wat lekkers te geven maar ook omdat ze dan lekker kunnen knagen. Een knaagsteen of knaaghout is heel goed om te voorkomen dat je knaagdier lange tanden krijgt. Het is wel heel erg belangrijk dat je organische voer voor knaagdieren geeft, dit is niet schadelijk voor hun gezondheid.
Knaagdier speelgoed
Jouw huisdier moet zich natuurlijk wel kunnen vermaken. Ook hier is natuurlijk weer heel veel in te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan ballen, tunnels, trappen die voor de lichaamsbeweging zorgen. Je kunt ook bijvoorbeeld snackballen, knaaghuisjes, hooihuisjes aanschaffen. Dit is ook om te voorkomen dat je knaagdier aan zijn eigen huisje gaat knagen. Doordat de knaagdieren echt overal aan knagen is het wel heel erg belangrijk dat je materiaal kiest sterk en onschadelijk is.
Transportkooi
Wanneer je je knaagdier moet vervoeren is een transport kooi zeker wel nodig. Deze zijn te verkrijgen in verschillende maten en modellen. Omdat het knaagdier een zeer gestrest dier is, doe je er goed aan om het transport kooi een paar dagen van te voren al aan je huisdier te laten zien. Er zijn ook tuigjes voor knaagdieren. Wanneer je de juiste transportmiddelen hebt voor je knaagdier weet je ook dat je je knaagdier veilig kan mee nemen. Veiligheid is zeer belangrijk voor je huisdier. Een doos is niet bepaald een goede manier om je knaagdier in te transporteren. De doos kan nat worden of je knaagdier kan er aan knagen.
Voor de echte liefhebber van knaagdieren hebben we ook mooie wenskaarten met de afbeeldingen van uw lievelingsdier.
Welk knaagdier kan je houden?
Wanneer je dan moet kiezen voor een knaagdier is de vraag welke? Wordt het de Hamster, tamme muis, tamme rat, Mongoolse gerbil, cavia, Chinchilla of Degoe? Konijnen en fretten zijn geen knaagdieren.
Eigenschappen van de knaagdieren:
Hamster: Die is actief in de nacht en leeft ongeveer 2 tot 3 jaar, Afhankelijk van de soort leeft het alleen of in een groep, dit is ook knaagdier wat je binnen moet houden, met 4 weken is de hamster geslachtsrijp en de draagtijd is ongeveer 16 tot 19 dagen, de nestgrootte is meestal tussen de 3 en 8 jongen en worden naakt geboren.
Tamme muis: Ze zijn overdag en ’s nachts actief en worden ongeveer 1 jaar, het is een sociaal dier wat graag in een groep leeft, ze leven binnen, ze zijn met 5 weken geslachtsrijp en de draagtijd is ongeveer 19 dagen, over het algemeen krijgen ze als nestgrootte van ongeveer 10 jongen.
Tamme Rat: Ze zijn overdag en ‘s nachts actief en leven ongeveer 2 tot 3 jaar, het is een sociaal dier wat in een groep leeft, ze leven binnen, met 6 weken zijn ze geslachtsrijp en hebben een draagtijd van ongeveer 21 dagen, de nestgrootte is omme nabij 10 jongen.
Mongoolse Gerbil: Ze zijn overdag actief en leven ongeveer 4 tot 6 jaar, het is een sociaal dier wat in groepen leeft, ze leven binnen, met 12 weken zijn ze slachtsrijp en hebben een draagtijd van 24 dagen, de nestgrootte is ongeveer 4 tot 5 jongen.
Cavia: Is overdag actief en leven ongeveer 6 tot 8 jaar, het is een sociaal dier wat in groepen leeft, ze kunnen zowel binnen als buiten leven, Met 8 weken zijn ze geslachtrijp en hebben een draagtijd van 65 tot 70 dagen, de nestgrootte is ongeveer 3 tot 4 jongen.
Chinchilla’s: zijn in de nacht actief en leven ongeveer 13 tot 15 jaar, zijn sociale dieren die in groepen leven, ze leven binnen, met 5 maanden zijn ze geslachtsrijp en hebben een draagtijd van 110 dagen, de nestgrootte is ongeveer 1 tot 3 jongen.
Degoe: is overdag actief en leven 6 tot 8 jaar, het zijn sociale dieren die in een groep leven, ze kunnen zowel binnen als buiten leven, met 12 weken zijn ze geslachtsrijp en hebben een draagtijd van 90 dagen, de nestgrootte is 5 tot 6 jongen.