Vogelvoer en zadenmixen voor volière vogels
Het juiste vogelvoer kopen is van groot belang voor de optimale gezondheid van uw vogels. Er zijn heel erg veel verschillende vogels en dus ook verschillende vogel voeren. Iedere vogel heeft zo zijn eigen voedingsbehoeften. Vogels eten graag vet en eiwitrijk voedsel om wat dikker te worden. Dit is natuurlijk in een kleine kooi wel een dingetje. Als eigenaar is het daarom belangrijk dat vogels een uitgebalanceerde voeding krijgen.
De meeste kooi- en volière vogels eten zaad. Maar naast zaden ook fruit, insecten, ei-voer en groenten. Het is wel belangrijk dat de vogel een complete voeding krijgt, dus alle voedingsstoffen die de vogel dagelijks nodig heeft.
Soorten vogelvoer
Eivoer voor vogels
Enkelvoudige granen en zaden
Original Vogelvoer
Premium Vogelvoer
Snacks voor vogels
Vers vogelvoer
Vers en stof vrij vogelvoer is heel belangrijk voor vogels. Wanneer het vogelvoer niet vers is, dan eet de vogel niet. Door het aparte spijsverteringsstelsel gebruiken vogels ook grit en kiezel om hun voeding te vermalen in de spiermaag voor het in het darmenstelsel komt. Daarom is het beter als de vogel naast de voeding ook vogelgrit krijgt. Dit kan los of in een bakje in de kooi gezet worden. Dit is niet iets wat dagelijks moet. Om je vogel het juiste voer te kunnen geven zorg je ook dat ze dagelijks aangevuld worden met ei voer. Dit is belangrijk omdat er vitamines, sporenelementen en aminozuren in zitten en het ook nog eens een hoog proteïne gehalte heeft. Ei-voer geef je ongeveer 2 x in de week en strooi je over het voer heen. Alleen als ze jongen hebben moet het dagelijks. Ook kan je een vogel pellets geven. Dit zijn geperste korrels met alle benodigde voedingsstoffen. Wanneer je van voeding veranderd doe dat niet zo maar. Een vogel heeft de tijd nodig om te wennen aan ander vogelvoer.
De voeding voor vogels is opgedeeld in 3 categorieën:
Brandstoffen, beschermende stoffen en bouwstoffen.
Brandstoffen
Ook een vogel verbrand zijn brandstoffen. Dit is om processen in het lichaam in gang te zetten en te houden. Een vogel heeft het warm nodig maar ook bewegen is heel erg belangrijk. Een vogel in een volière heeft meer brandstof nodig dan een vogel die in een kooi zit. In de volière vliegen ze veel meer. Bij de vogel in de kooi moet het opbouwen van vet voorkomen zien te worden. Een klein vet laagje is genoeg ter isolatie.
Beschermende stoffen
Deze zorgen voor een goede weerstand en dat de vogel bij eventuele ziekten snel geneest. In het lichaam van een vogel vinden ontzettend veel processen plaats die te maken hebben met de vertering en verbranding van de voedingsstoffen. Tijdens de kweekperiode komen daar ook de paringsprocessen bij die door de hormonen ontwikkeld zijn. Daar zijn dus de beschermende stoffen voor nodig. Vitaminen en mineralen zijn een beschermende stof en bieden ondersteuning. Dus te weinig beschermende stoffen is een verlaagde weerstand en sneller ziek worden.
Bouwstoffen
De vogel heeft ook bouwstoffen nodig voor het opbouwen van weefsel. Dit zijn de spieren en de veren die weer vervangen moeten worden in de rui. Bouwstoffen zijn eiwitten, mineralen en water. De vogel heeft altijd te maken met het vernieuwen van het lichaam. Er worden steeds cellen afgebroken en weer nieuwe opgebouwd. De vogel moet dus in conditie zijn en blijven. En deze stoffen zijn ook nodig om schades te herstellen. In de rui is er een speciale rui mix.
Goedkoop vogelvoer
Goedkoop vogelvoer is meestal geen premium vogelvoer. De prijs van vogelvoer hangt af van veel factoren. Kwaliteitszaden zijn vers en stofvrij. Oud vogelvoer verliest dikwijls kwaliteit en zal niet gegeten worden door sommige vogels. Vogels houden van kwaliteit en lekker eten.
Vogelvoer zelf maken
Wil je vogelvoer zelf maken ? Dat is perfect mogelijk om vogelvoer zelf samen te stellen. Hiervoor kan je enkelvoudige zaden mengen tot een zelfgemaakte zadenmix. Ook leuk is het zaad dat je op de bodem van de kooi vindt, gewoon uitstrooien in de tuin of een plantenbakje. Volièrevogels en tuinvogels zijn gek op deze groene plantjes. Op die manier gaat er weinig verloren.